Selamat Datang | Blog saya tak sehebat blog awak. ;) | Do follow mine kalau mahu | DASHBOARD



Bel0g AkU pUnyEr sUkEr <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d1409074886836510992\x26blogName\x3dbEl0g+AkU+pUnyEr+sUkEr\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://missp0tpet.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_GB\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://missp0tpet.blogspot.com/\x26vt\x3d-8332201852199995317', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
cEritErA

0wnEr

tUt0riAl

iNf0
PMS ;)
Wednesday, 26 October 2011 | 11:34 pm | 0 p0tpEt(s)

Assalamualaikum  ^-^


Hype !

Now, saya nak cerita dengan korang pasal PMS.

Ape itu PMS ?
Korang tak tahu ea. 

Buat kaum lelaki, normal laa kan diorang tak tahu ape itu PMS. 
Tapi !
Bagi kaum perempuan, rasanya semua dah tahu ape itu PMS. Cuma sesetengah orang yang tak ambil berat je yang tak tahu PMS nie ape.

PMS nie maksud nya Premenstrual Syndrome. Sindrom nie cuma terjadi pada golongan wanita sahaja. Kalau lelaki pon ade PMS nie, saya tak tahu la tuh kan. Memang PELIK BIN AJAIB la kan.

Masa sekolah dulu, tak de la pulak panggil PMS nie. Maklum la, duduk kampung je pon. So, gune bahasa kampung je la kan. Kalau ler cakap PMS, mesti orang-orang kampung pelik. Dalam hati diorang dok membebel. *mende la si bedah nie mencarut agaknye*  Nak elak daripada mokcik-mokcik kat kampung pening kepala memikirkan PMS tuh ape, maka gune je la sepatah perkataan nie yang berbunyi senggugut.

Bile dah masuk universiti sekarang nie, bahasa-bahasa kampung tu dah tak gune dah. Nak-nak pulak dalam kelas Bahasa Inggeris a.k.a BEL. Kalau gune bahasa kampung dalam kelas BEL tuh, kompem kene ketuk kepala dengan lect a.k.a lecturer. ho3. Yeke lect ketuk kepala ? *Sesetengah lect je kot* 
Jadi, sekarang dah tukar bahasa dah. Tak panggil dah la senggugut macam masa kecik-kecik dulu. Now, ia dikenali sebagai women menstruation. Opss ! Siap speaking lagi tuh !  =P

Tapi, saya takde laa gatai-gatai mulut nak speaking BI tuh . Tak de keje pe. Bahasa tuh digunakan dalam kelas BEL sahaja okeyh !



Ciri-ciri wanita PMS 

1. Cepat marah, murung, mudah menangis, suka menyendiri.

2. Berasa diri gemuk dan hodoh.

3. Kekurangan tenaga untuk menjalankan aktiviti harian.

4. Payudara tegang dan membesar.

5. Sakit.




Jadi, bagi kaum lelaki kat luar sana tu. Ape yang korang patut buat ?
Bagi duit ? Bagi coklat ? Ajak jalan-jalan ?

Rasanya, mende alah yang kat atas tu tak perlu kot. Sebab women menstruation ni cuma nak perhatian yang lebih je daripada korang. Korang kena banyak memahami diri mereka dan kena banyakkan bersabar. Women mentruation selalunya cepat marah. Walaupun, masalah tu kecik jerk. Mereka boleh membuatkan masalah itu menjadi lebih besar. 

Women menstruation nie juga boleh menyebabkan hubungan korang menjadi retak, bak kate orang belah menanti badai * betoi dah kot peribahasa nih* . Banyak masalah wanita yang sedang menstruation nie kena tanggung. Menahan sakit yang terlalu pedih + perit. Menahan kesabaran.

Korang, kaum lelaki. Ade tak rasa ape yang kaum perempuan rasa nie ? Mesti lah takde kan. So, korang kena laa kumpul kesabaran korang banyak sangat masa nie. Semua mende yang perempuan nak, kalau boleh cuba laksanakan. Tapi, kalau mende tue tak elok. Korang boleh tegur dengan cara yang elok, sopan santun, lemah lambut. *tapi, bukan lembut macam nyah kat lorong kunyit tu*  Jangan sesekali membangkang secara keras-kerasan. Jika tidak, pergaduhan yang besar bakal tercetus.


Nasihat dari saya,
Kaum lelaki, tolong laa fahami masalah kaum wanita. Sesungguhnya, bukan kami yang minta semua ini berlaku. Allah dah takdirkan semua wanita macam ni. Sejak azali lagi. Korang kena lah banyak bersabar. 
chill ~
( ~ , ~ )






← Past | Present →
Je t'aime ♥


Assalamualaikum n hye !
Nie belog kepunyaan saye, missp0tpet. Sori sgt2 law ade sape2 yg terase hati dgn ape yang saye coretkan. Em, tak suke dengan belog saye ? Nyah kamu dari sini !

Letta's
Daisypath Anniversary tickers





Cop tapak kaki

Hype k0rang !

Tinggalkan cop tapak kaki k0rang kat sini 0keyh. Tenkiu ;)





follow missp0tpet here!

Hype k0rang !

Follow saya kalau mahu. =)